Čeští Zelení vyjadřují solidaritu se zadrženými účastníky pochodu homosexuálů

21.11.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Strana zelených odeslala otevřený dopis velvyslanci  Polské republiky v ČR Andrzeji Załuckimu, ve kterém vyjadřuje vážné znepokojení nad sobotním zásahem polské policie proti účastníkům pochodu homosexuálů a jejich příznivců, včetně významných členů polské strany Zelených (Zieloni 2004), v polské Poznani.

Pochod rovnosti v Poznani byl uspořádán v rámci Dnů rovnosti a tolerance při příležitosti Mezinárodního dne tolerance vyhlášeného UNESCO. Předseda strany Martin Bursík požádal velvyslance Polské republiky v ČR o schůzku, neboť Strana zelených s obavami vnímá skutečnost, že členský stát Evropské unie nerespektuje základní občanská práva příslušníků sexuálních menšin.

„Jsme znepokojeni tím, že poznaňská policie hrubě zasáhla proti demonstrantům a zadržela více než padesát účastníků Pochodu rovnosti, mimo jiné i členy polské strany Zelených (Zieloni 2004),“ řekla členka sekce pro lidská práva Strany zelených Kateřina Jacques. „Je jasné, že sexuální menšiny musí mít ve všech členských státech EU stejná občanská práva jako heterosexuálové,“ dodala. „Lidská práva jsou nedělitelná a proto i v České republice budeme aktivně prosazovat co nejrychlejší přijetí zákona o registrovaném partnerství.“

Strana zelených v ČR vyjadřuje solidaritu se zadrženými účastníky demonstrace a oceňuje jejich úsilí o prosazování základních občanských práv v Polsku.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy