Koruna posílila o desetník na 29,25 Kč/EUR, k dolaru oslabila

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Česká měna posílila vůči euru o téměř deset haléřů na 29,25 Kč za euro, kde stála po 17:00. K dolaru naopak následkem posílení americké měny k euru oslabila o osm haléřů na závěrečných 24,90 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Domácí měně počátek týdne vyšel. Během prvních hodin měla sice koruna tendenci oslabovat, ale ještě dopoledne se trend otočil a kurz posílil až k 29,25 Kč/EUR, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Bez čerstvých makroekonomických dat byl dnešní kurzový vývoj řízen pouze technickými faktory, z okolních trhů žádný významnější faktor nepřišel, dodal.

Obchodování na eurodolarovém trhu bylo dnes naopak poměrně dramatické. Euro se odpoledne propadlo proti dolaru až pod 1,1760 USD/EUR poté, co šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet naznačil, že nedojde k sérii zvýšení sazeb v Eurozóně.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že během tohoto týdne se nečekají žádné mimořádné události, které by měly kurz koruny ovlivnit. Jedinou výjimkou je čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky, od něhož se ale vesměs neočekávají žádné rozhodnutí či změna v dosavadní měnové politice. "Čekáme s osmdesátiprocentní pravděpodobností stabilitu sazeb," podotkl ekonom České spořitelny Viktor Kotlán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK