MMF kritizoval rozpočtový výhled České republiky

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Rozpočtový výhled České republiky na roky 2006 až 2008 je promarněnou příležitostí zrychlit konsolidaci veřejných financí země. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes Mezinárodní měnový fond (MMF) zveřejnil na své internetové stránce.

Deficit veřejných rozpočtů letos skončí výrazně pod původně očekávaným výsledkem, uvedli autoři zprávy, kteří počátkem listopadu navštívili ČR. Místo zhruba pěti procent HDP v roce 2005 by deficit rozpočtu bez transformačních a privatizačních nákladů mohl být 2,8 procenta HDP. Hlavním důvodem je dobrý výběr daní a zmírnění výdajů státního rozpočtu.

Tyto výsledky MMF označil za chvályhodné. Současně však upozornil, že dobrá situace v letošním roce neznamená, že stejně tomu bude v příštích letech. Podle MMF budou úspory na výdajích ve výši více než jedno procento HDP převedeny do rezerv na příští rok. Příští rok tak mohou vzrůst například inflační tlaky.

Rozpočtové rámce je proto podle fondu třeba posílit. MMF Česku také doporučil, aby správa a nastavení rozpočtu byly transparentnější. Podpořit by to měla i silnější legislativa.

Ministerstvo financí nyní chystá do vlády materiál o reformě mandatorních výdajů. Bez reformy povinných výdajů se může stát, že v roce 2011 by tyto takzvané mandatorní výdaje mohly zcela vytěsnit všechny ostatní výdaje ve státním rozpočtu. Nejenže by tak ČR mohly chybět peníze na investice, ale nemusela by mít také dostatek prostředků na spolufinancování projektů na čerpání peněz z fondů EU.

Vládní návrh rozpočtu na příští rok předpokládá, že stát bude hospodařit se schodkem 76,4 miliardy korun, což je o sedm miliard méně než letos. Výdaje státu by se měly vyšplhat na 906,6 miliardy Kč a příjmy mají činit 830,2 miliardy korun. Celkový schodek chce vláda zachovat, příjmy a výdaje se ještě mohou změnit.

O státním rozpočtu bude na nadcházející schůzi jednat Poslanecká sněmovna. Předpokládá se, že druhé čtení rozpočtu absolvují poslanci ve středu 23. listopadu odpoledne. Třetí čtení pak bude v pátek 2. prosince dopoledne. Rozpočet pak musí podepsat prezident republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK