Pražská burza díky CME a ČEZ posílila o 0,2 procenta

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Pražská burza posílila a navázala na růsty z konce minulého týdne podpořená zejména zisky mediální společnosti CME a elektrárenské firmy ČEZ. Směr trhu byl podle obchodníků na vážkách, protože po dopoledním příkrém vzestupu se nálada investorů obrátila. Hlavní index PX 50 nakonec získal 0,19 procenta na 1395,2 bodu a užší index PX-D 0,28 procenta na 3501,3 bodu, shrnula burza.

"České akcie vstoupily do nového týdne velmi svěžím růstem, rychlé ranní zisky se však u některých titulů ve druhé polovině dne postupně rozplynuly," popsal dění Tomáš Matuška z firmy BH Securities.

Netýkalo se to ovšem akcií CME, které dopolední výkon ještě vylepšily na výsledný růst o 1,96 procenta na 1300 korun. "Objem obchodů na tomto titulu v Praze ale zůstal slabých 36 milionů korun," upozornil Michal Semotan z J&T Bank.

Cenné papíry ČEZ vyrostly o 1,48 procenta na 681 korun při objemu kolem tři čtvrtě miliardy korun, vůbec nejvyšším na trhu. Podle Semotana ČEZ pomohly mj. i spekulace ohledně možných akvizic na Ukrajině.

Nejhůře si naopak vedly akcie Komerční banky s konečnou denní ztrátou 1,42 procenta na 3343 korun. Burza zprostředkovala obchody s akciemi za letos podprůměrných 2,65 miliardy korun, což byla hodnota na úrovni pátečních kontraktů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK