LN a MfD: Zásoby levných cigaret končí, na trh přicházejí dražší

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. listopadu (ČTK) - Kuřáci už co nevidět pocítí červencové zvýšení spotřebních daní u cigaret. Podle Lidových novin a Mladé fronty Dnes zásoby levnějších cigaret, jimiž se obchodníci ještě před zvýšením daně předzásobili, docházejí a na trh už přijdou cigarety s cenami novými.

Cigarety podle deníků podraží do konce roku, zásoby některých značek jsou už ale u konce nyní. "Doprodáváme za staré ceny. Nové dodávky jsou postupně nabízeny za vyšší cenu," cituje MfD Libora Kytýra, ředitele komunikace společnosti Ahold, která provozuje prodejny Hypernova a Albert. Informaci potvrdili i zástupci velkých distributorů cigaret.

Mezi prvními podražily o pět korun cigarety Start, které patří mezi nejprodávanější značky vůbec. Nově stojí 40 korun.

U dalších značek nejsou nové ceny zatím přesně známé. Výrobci cigaret totiž nemusí zdražit o stejnou částku, o jakou vzrostla spotřební daň. Pokud tabákové firmy promítnou do výsledných cen celé zvýšení daně, bude nově stát krabička kuřiva průměrně o šest korun víc, píšou MfD a Lidové noviny.

Oba deníky také připomínají, že zdražování cigaret bude pokračovat. V dubnu příštího roku se totiž mají opět zvýšit spotřební daně, což by cigarety zdražilo v průměru o dalších sedm korun. Poslední zvýšení daně se pak chystá na rok 2007, kdy se sazby daně srovnají s úrovní EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK