Americké akcie v pondělí vzrostly v čele s Boeingem

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. listopadu (ČTK) - Indexy amerického akciového trhu v pondělí vzrostly díky zájmu investorů o strojírenský koncern Boeing. Jeho emise se dostala na maximum za čtyři a půl roku díky zakázkám na letadla za miliardy dolarů. Dow Jonesův index se poté dostal na nejvyšší úroveň od března.

DJI posílil o 53,95 bodu na 10.820,28 bodu, tedy o polovinu procenta. Index trhu Nasdaq vzrostl čtvrtý den za sebou, a to o dvě třetiny procenta na 2241,67 bodu, zvýšil se o 14,60 bodu. Od začátku roku je tak Nasdaq vyšší o tři procenta a DJI o 0,4 procenta.

"Zakázky Boeingu vypadají solidně," uvedl šéf akciových obchodů ze společnosti CIBC World Markets Inc. Dan McMahon. "Poslední kontrakty jsou překvapením tím, jak jsou vysoké," dodal. Boeing uzavřel na dubajském aerosalonu zakázky na letadla za celkových 14,3 miliardy dolarů.

Emise Boeingu vzrostla o 3,1 procenta na 69 dolarů, když se během dne dotkla 69,47 dolaru, nejvyšší úrovně od května 2001. Boeing tak v pondělí přispěl k růstu Dow Jonesova indexu z jeho emisí nejvíce a překonal tak pokles akcií General Motors.

GM oslabila o dvě procenta na 23,58 dolaru poté, co oznámila, že v Severní Americe zruší 30 tisíc pracovních míst, tady téměř deset procent. Aby si koncern dal finance do pořádku, zavře v regionu 12 výrobních závodů.

Dolar reagoval na poznámku prezidenta Evropské centrální banky a vzrostl vůči euru. Jean-Claude Trichet řekl, že jakékoli protiinflační zvýšení základního úroku v Evropě nemusí nutně znamenat začátek delší série zvyšování sazeb. Kurz eura klesl o 0,3 procenta na 1,1726 USD a dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 118,92 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK