Sony Ericsson se vrátila na 4. místo světových prodejců mobilů

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERODAM 22. listopadu (ČTK) - Švédsko-japonský podnik Sony Ericsson se ve třetím čtvrtletí vrátil na čtvrtou příčku v pořadí světových prodejců mobilních telefonů a vytlačil jihokorejskou LG Electronics. Žebříček nadále s přehledem vede Nokia před Motorolou a Samsungem, uvedla agentura pro výzkum trhu Gartner.

Sony Ericsson slavila úspěch díky silné poptávce po přístrojích s hudebními přehrávači a fotoaparáty. Její podíl na světovém trhu se zvýšil na 6,7 procenta z 6,2 procenta ve druhém čtvrtletí, zatímco podíl LG stagnoval na 6,5 procenta.

Výměna míst je pozoruhodná, protože LG z hlediska dodávek distributorům registrovala ve třetím čtvrtletí vyšší objem prodeje než Sony Ericsson. Gartner však měří prodej konečným uživatelům, a těm Sony Ericsson prodala více. Navíc by při vyšších dodávkách do sítí mohla prodat více, zatímco telefony LG zůstaly zčásti na pultech.

Sony Ericsson přišla se dvěma vysoce úspěšnými modely s fotoaparáty a také se svými prvními telefony s přehrávači Walkman. Firma pak kvůli velkému zájmu a potížím s produkcí nebyla schopna uspokojit poptávku. "Sony Ericsson měla jako vždy nějaké výrobní potíže," řekla analytička Carolina Milanesiová s odkazem na sérii logistických problémů firmy v nedávné minulosti.

Trojka největších výrobců zůstala beze změny a finská Nokia si své vedení pojistila zvýšením podílu na 32,6 procenta ze 31,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Rovněž podíl americké Motoroly stoupl téměř o celý procentní bod na 18,7 procenta s pomocí modelu RAZR a nabídky levných přístrojů pro rozvojové země.

Jediný z velké pětky, komu se podíl snížil, byl Samsung. Ostatní výrobci vesměs ztráceli a jejich souhrnný podíl klesl na 23 procent z předchozích 24,7 procenta a z téměř 29 procent před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK