Návštěvnost českého internetu v říjnu stoupla na 3,83 mil. lidí

28.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. listopadu (ČTK) - České internetové servery v říjnu navštívilo 3,83 milionu lidí, což je o tři procenta více než v předchozím měsíci. Počet českých uživatelů pak stoupl téměř o 3,4 procenta na tři miliony, vyplývá ze statistiky NetMonitor, která však zatím nezahrnuje údaje z největšího portálu Seznam.cz.

Podle odborníků pokračoval v říjnu příliv nových uživatelů internetu, kteří využili sezónních akcí zejména od poskytovatelů vysokorychlostního připojení.

Seznam by se měl v měsíčním měření návštěvnosti poprvé objevit za listopad. Od začátku měsíce je na webu NetMonitoru možné sledovat denní návštěvnost stránek Seznam.cz, Novinky.cz, Super.cz, Lide.cz a dalších z portfolia společnosti.

Nejnavštěvovanějším serverem měřeným NetMonitorem byl portál Centrum.cz s poklesem o procento na 2,25 milionu návštěvníků. Následuje zpravodajský iDnes s růstem o procento na 1,65 milionu návštěvníků a portál Atlas.cz, který zvýšil návštěvnost o 15 procent na 1,55 milionu lidí. Seznam.cz podle jiné statistiky iAudit navštívilo v říjnu 2,45 milionu lidí.

NetMonitor slouží internetovým vydavatelům i mediálním agenturám k plánování reklamních kampaní na internetu. Letos by se celkové výdaje na reklamu na českých serverech mohly podle některých odhadů pohybovat až kolem jedné miliardy korun. Loni to mělo být kolem tři čtvrtě miliardy. Zdrženlivější odhady však hovoří zhruba o polovičních částkách.

Celková velikost tuzemské internetové populace je podle NetMonitoru 3,5 milionu lidí. Muži tvoří 54 procent. Největší skupinu tvoří uživatelé mezi 20 a 29 lety, kterých je čtvrtina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK