Ruzyně odbavila od začátku roku rekordních deset milionů lidí

28.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. listopadu (ČTK) - Pražské ruzyňské letiště v pondělí odbavilo desetimiliontého cestujícího a poprvé v historii letos skončí nad touto hranicí. "Řadí nás to mezi dvacítku největších letišť v Evropě," uvedla ředitelka letiště Hana Černochová. Za celý letošní rok letiště očekává, že odbaví 11 milionů lidí, což je více, než je obyvatel České republiky.

Ruzyně se tak jako první letiště z nových členských zemí EU zařadilo do skupiny velkých evropských letišť, které odbavují za rok více než deset milionů lidí. Zároveň se přiblížilo stovce největších letišť světa. Letištěm letos projde přibližně desetkrát více cestujících než v roce 1990.

Jubilejní pasažérka Martina Slezáková cestovala na společné lince ČSA a Air France z Prahy do Paříže na služební cestu. Jako dárek dostala od ČSA deset letenek do pěti míst a poukaz na bezplatné ubytování od hotelu Intercontinental.

Od ledna do října letiště odbavilo 9,3 milionu lidí, což je o sedm procent více než loni. Jen v říjnu se počet vzletů a přistání letadel zvýšil o 6,4 procenta na 14.153 pohybů.

V letní sezoně Ruzyně předčasně zprovoznila část nově budovaného terminálu Sever. Postavila rychlé výjezdy z obou směrů hlavní ranveje, čímž se zvýšila o deset procent kapacita dráhového systému. Pokračuje také v přípravě výstavby třetí vzletové a přistávací dráhy.

V zimní sezoně chce letiště motivovat letecké dopravce snížením přistávacího poplatku o čtvrtinu na 150 korun za tunu maximální vzletové hmotnosti letadla. Podnik nadále zachová zaváděcí cenu 100 Kč pro lety z nových oblastí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK