Americké akcie šly dopoledne oběma směry

28.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. listopadu (ČTK) - Americké akcie šly dopoledne oběma směry. Investoři zastavili jejich pětitýdenní růst kvůli obavám ze slabých vánočních tržeb po uplynulém víkendu. Minulý pátek po Dni díkůvzdání začala pro obchodníky v USA sezona prodeje vánočních dárků.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SEČ, oslabil o nepatrných 0,02 procenta na 10.929 bodů. Index trhu Nasdaq v poledne klesl o 0,6 procenta na 2250 bodů.

Přestože byly tržby v pátek silné, investoři prodávali akcie maloobchodů v čele s gigantem Wal-Mart Stores Inc. Podnik přitom oznámil, že páteční tržby byly vyšší, než se předpokládalo. Investoři se k akciím maloobchodů odvrátili zády kvůli strachu, že se odbyt po pátku zmírnil a že budou obchodní domy ve Spojených státech nakonec vykazovat smíšené výsledky.

"Maloobchodní nebyly znepokojivé, ale byly neuvěřitelné," uvedl na Wall Street jeden z obchodníků. "Mnoho obchodníků čeká na čtvrtek a pátek, aby si ověřili, že se ekonomika skutečně obrací k lepšímu," dodal.

Wal-Mart dopoledne v jednu chvíli oslabil o 1,2 procenta na 49,91 dolaru. Emise rivala JC Penney Co. šla dolů o 1,4 procenta na 53,35 dolaru. Na akcie ropných koncernů opět dolehl pokles cen ropy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK