Paroubek jednal s Rumuny o příležitostech pro české podnikatele

28.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BARCELONA 28. listopadu (zvláštní zpravodaj ČTK) - Český premiér Jiří Paroubek na barcelonském summitu jednal s rumunským premiérem Traianem Basescem o investičních příležitostech pro české podnikatele. Podle Paroubka má rumunská strana eminentní zájem, aby elektrárenskou společnost ČEZ a výrobce léků Zentiva následovaly další české firmy.

"Hovořili jsme o těchto dvou investorech a myslím si, že tato dobrá zkušenost vytváří dobré podmínky pro vstup dalších českých investorů. Česká ekonomika se nachází ve fázi růstu a na počátku expanze do nových teritorií," řekl předseda vlády krátce po ukončení summitu Euromed.

Paroubek se rovněž s Rumuny dohodl, že v lednu nebo v únoru uspořádá cestu na Balkán, kam spolu s ním pojedou i ekonomičtí ministři a významní čeští podnikatelé. "Rumunská strana o to má velmi vysoký zájem. Já to podporuji, protože Rumunsko je tradiční oblastí českých ekonomických zájmů. Nemusí samozřejmě zůstat jenom u ekonomiky," uvedl.

Vyjma investičních příležitostí však na programu jednání byla i podpora Rumunsku při vstupu do Evropské unie v roce 2007. Rumunská vláda se na českou stranu údajně obrátila s prosbou, zda by jim Češi nepomohli s harmonizací zákonů nutných pro vstup do evropského společenství.

ČEZ a Zentiva jsou největšími českými investory v Rumunsku. ČEZ vlastní distribuční společnost Electrica Oltenia, která je největší z osmi rumunských distribučních společností. Zentiva pro změnu koupila výrobce léků Sicomed.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK