Americké akcie v pondělí oslabily

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 29. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily, protože energetické tituly zasáhl pokles cen ropy a maloobchodníky postihly obavy o zisky ve vánoční sezoně. Náladu na trhu negativně ovlivnila rovněž zpráva o překvapivě prudkém poklesu prodeje starších domů ve Spojených státech.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,37 procenta na 10.890,72 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl dokonce o 1,04 procenta na 2239,37 bodu a širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,85 procenta na 1257,47 bodu.

Největší světová maloobchodní firma Wal-Mart Stores oslabila o 0,9 procenta. Společnost sice ohlásila překvapivě příznivý vstup do vánoční sezony, investoři však mají obavy z dopadu výrazných slev na budoucí zisky amerických maloobchodníků. Ropný gigant Exxon Mobil klesl o 2,3 procenta poté, co se ceny ropy snížily o více než dolar.

Farmaceutická společnost Merck se propadla dokonce o 4,6 procenta. Investoři totiž vyjádřili pochybnosti o tom, že ohlášená restrukturalizace společnosti, která zahrnuje propuštění až 7000 zaměstnanců, podpoří v příštím roce zisky.

Prodej domů, které už měly alespoň jednoho majitele, se ve Spojených státech v říjnu snížil o 2,7 procenta na ročně přepočtených 7,09 milionu. Pokles byl výraznější, než čekali analytici, kteří počítali se snížením na 7,17 milionu domů.

Na devizovém trhu dolar prudce oslabil kvůli prodejům ze strany investičních bank v závěru měsíce a kvůli očekávání, že Evropská centrální banka tento týden zvýší úrokové sazby.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o více než procento na 1,1850 USD. Předtím se poprvé za tři týdny dostalo nad hranici 1,19 USD. Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0,7 procenta na 118,78 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK