OECD předpovídá České republice dál silný růst, nutné reformy

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 29. listopadu (zpravodaj ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpovídá České republice na příští dva roky dál silný hospodářský růst kolem 4,5 procenta. Poukazuje ale na pomalost strukturálních reforem, která by podle ní mohla perspektivy růstu zhoršit a v dlouhodobém výhledu ohrozit zvládnutelnost veřejných financí. OECD to uvádí v pravidelném půlročním materiálu o hospodářských perspektivách svých třiceti členských zemí, který dnes vydala v Paříži.

Růst HDP, který by měl letos dosáhnout 4,8 procenta, by se v příštích dvou letech měl snížit jen slabě a držet se stále na 4,5 procenta. OECD dále v tomto období očekává určitý inflační tlak a lehké přitvrzení měnové politiky.

Schodek rozpočtu ve výši 4,0 procenta HDP, který OECD čeká pro letošní rok, je podle ní nižší, než se původně předpokládalo. V následujících dvou letech by měl klesat na 3,6 procenta, respektive 3,2 procenta HDP.

OECD však upozorňuje, že rozpočet na 2006 předpokládá vyšší výdaje, než kolik činí stropy stanovené ve vládním rozpočtovém rámci z roku 2004. I když to vážně neohrožuje rozpočtové cíle, tato patrná lhostejnost ke stanoveným stropům trochu narušila věrohodnost rámce, uvádí se v dokumentu.

OECD v něm dále uvádí, že pomalost strukturálních reforem zvyšuje rizika zhoršení perspektivy růstu a v dlouhodobé perspektivě ohrožuje zvládnutelnost rozpočtu. I když byl zaznamenán určitý pokrok, pokud jde o penze, daně a obchodní právo, reforma pracovního zákoníku byla málo energická, reforma systému sociální péče nesmělá a vláda do voleb v létě 2006 nepředpokládá větší reformu zdravotního systému, soudí OECD.

Index spotřebitelských cen by měl letos podle ní dosáhnout 1,9, v příštím roce 2,8 a v roce 2007 tří procent. Nezaměstnanost by měla klesat jen velmi zvolna - z letošních předpokládaných 8,0 na 7,8 procenta v roce 2006 a na 7,6 procenta v roce 2007.

OECD konstatuje, že letos se proti loňsku silně snížilo tempo růstu vývozu (z 21,9 na 8,5 procenta), ještě víc ale tempo růstu dovozu (z 18,4 na 2,9 procenta). Snížení tempa růstu dovozu podle ní odráží ustrnutí vnitřní poptávky, ale také rozšíření domácí výroby zboží. V příštích dvou letech se v obou směrech počítá se zvýšením tempa - u vývozu o 11,2, respektive 12,8 procenta, u dovozu o 10,4, respektive 12,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK