Firmy i stát nejčastěji dávají svým zaměstnancům stravenky

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. listopadu (ČTK) - Nejčastější tuzemskou zaměstnaneckou výhodou zaměstnanců firem i státu jsou stravenky. Svým lidem je dává 70 procent soukromých firem a 94 procent státních organizací. Výhody svým zaměstnancům poskytuje dokonce 99 procent veřejných a státních institucí a 88 procent soukromých firem. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Sodexho Pass. Odpovědělo v něm víc než 7000 zaměstnavatelů.

U soukromých firem je druhou nejčastější výhodou penzijní připojištění, na které přispívá 36 procent firem, víc než čtvrtina firem nabízí vzdělávání a jazykové kurzy. To podle průzkumu téměř odpovídá preferencím samotných zaměstnanců.

Tři čtvrtiny rozpočtových a příspěvkových firem přispívají zaměstnancům na kulturu a 70 procent podporuje rekreaci. Tento rozdíl vyvolává podle průzkumu existence Fondu kulturních a sociálních potřeb, který musí státní organizace podle zákona povinně vytvářet.

Celková částka, kterou vydávají zaměstnavatelé na výhody, se u státních a soukromých organizací liší. Soukromé firmy vydávají měsíčně něco mezi 300 a 3000 korunami na zaměstnance, u státních organizací je tato průměrná částka nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK