Prodej nových domů v USA vzrostl na nový rekord

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 29. listopadu (ČTK) - Prodej nových domů se ve Spojených státech v říjnu zvýšil o 13 procent a dostal se na nový rekord. V přepočtu na celý rok se prodalo 1,42 milionu domů a růst proti předchozímu měsíci byl nejvýraznější od dubna 1993. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Po zprávě výrazně klesly ceny dluhopisů, zatímco akcie zrychlily růst.

Trh realit je v USA v poslední době pod drobnohledem vládních úředníků i finančních analytiků. Ti shodně upozorňují, že trh bydlení vykazuje známky přehřátí a spolu s růstem úrokových sazeb se tak vytvářejí podmínky pro pokles cen. Nová statistika nicméně naznačuje, že zájem o nové domy ještě trvá.

V září činil ročně přepočtený prodej nových rodinných domů 1,26 milionu. Údaj byl revidován z předchozích 1,22 milionu domů, což uváděla předběžná zpráva. Přepočet na celý rok znamená, že pokud by se nové domy prodávaly dosavadním tempem, za celý rok by se jich prodalo 1,42 milionu.

Ekonomové na Wall Streetu předpovídali, že prodej nových domů klesne na 1,20 milionu.

Počet domů, které jsou stále na trhu a zatím nenašly nového majitele, se rovněž dostal na rekord a dosáhl 496.000. Avšak díky tomu, že zájem o nové domy trvá, zásoba neprodaných domů vydrží jen 4,3 měsíce. V září to ale bylo 4,7 měsíce, což ukazuje, že se situace zlepšila.

Prodej nových domů se v USA zvyšoval zhruba pět let, tedy po dobu snižování úrokových sazeb. Během tohoto období se základní úrok dostal z více než šesti procent na pouhé jedno procento, což bylo nejméně od roku 1958. Díky tomu klesly úroky z hypotéky, což zájem o bydlení výrazně podpořilo.

Na horší prodejnost domů nedávno upozornila společnost Toll Brothers. Ta působí hlavně na Floridě, kde trh realit dlouhodobě vykazuje silnější růst než v jiných částech USA. Na vyhlídky Toll Brothers má nepříznivý vliv letošní sezona hurikánů, která zájem o bydlení na Floridě mírně snížila.

Nynější zvyšování úrokových sazeb pod taktovkou centrální banky je zčásti namířeno právě proti trhu realit. Banka nechce dopustit, aby se trh dostal do takové fáze, kdy už by byl silný pokles cen nevyhnutelný. Banka tedy doufá, že svými kroky "upustí vzduch" ze vznikající bubliny, aniž při tom trh poškodí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK