Americké akcie dopoledne rostly díky spotřebitelské důvěře

29.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 29. listopadu (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street v úterý dopoledne rostly díky zprávám o vývoji spotřebitelské důvěry a zakázek výrobních závodů. Ceny akcií se tak po pondělním poklesu opět vydaly vzhůru.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času zvýšil o 0,4 procenta na 10.936 bodů. Index technologického trhu Nasdaq v poledne vzrostl o 0,3 procenta na 2245,5 bodu.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly v říjnu o 3,4 procenta. Vyšší poptávku zaznamenali především výrobci vojenských letadel a jejich komponentů.

Spotřebitelská důvěra se ve Spojených státech v listopadu, před hlavní vánoční sezonou, oživila. Důvodem byl pokles cen pohonných hmot a lepší situace na trhu práce. Index důvěry, který sestavuje ústav Conference Board, vzrostl na 98,9 bodu z říjnových 85,2 bodu.

Internetové maloobchody k tomu navíc oznámily, že v pondělí jejich tržby rostly. Uplynulý víkend se považuje za začátek sezony předvánočního prodeje a toto pondělí je prvním dnem sezony pro internetové obchody, napsala agentura AP.

Prodej nových domů se ve Spojených státech v říjnu zvýšil o 13 procent a dostal se na nový rekord. V přepočtu na celý rok se prodalo 1,42 milionu domů a růst proti předchozímu měsíci byl nejvýraznější od dubna 1993. Po zprávě výrazně klesly ceny dluhopisů, zatímco akcie zrychlily růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK