HN: Mluvčí Hyundai řekl, že její továrna by mohla být v Polsku

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Pokud česká vláda v brzké době nenabídne připravené pozemky, začne jihokorejská automobilka Hyundai stavět továrnu v Polsku. Hospodářským novinám (HN) to řekl mluvčí automobilky Oles Gadacz.

"Finální rozhodnutí jsme ještě neučinili. Nejde jen o Nošovice, ve hře jsou i další místa na Moravě. Nevylučujeme ani Polsko. Zatím čekáme, kdy nám česká vláda bude garantovat, že pozemky pro továrnu dostaneme," řekl Gadacz. Neuvedl, dokdy bude Hyundai čekat.

Mluvčí CzechInvestu Jana Víšková řekla, že by bylo předčasné dělat závěry. "S investorem jsme v každodenním kontaktu, termínem pro rozhodnutí je přelom roku," řekla.

Občanské sdružení Půda pro život a právníci Ekologického právního servisu (EPS) v otevřeném dopise požádali vedení společnosti Hyundai Motor Company, aby zvážilo svou investici do podhůří Beskyd. Vládní agentura CzechInvest se obává, že dopis může investici v průmyslové zóně v Nošovicích zmařit.

Problémy jsou i s výkupem pozemků, na nichž by továrna měla stát. Někteří vlastníci zatím s výkupem nesouhlasí.

Automobilka nedávno oznámila, že zvažuje výstavbu závodu v Evropě. Hyundai se rozhoduje o umístění své evropské automobilky s kapacitou kolem 300.000 vozů ročně mezi zónami na severní Moravě, v Polsku a na Slovensku. Podle odborníků má zřejmě největší šanci Morava. Vláda firmě nabídla několik míst včetně Nošovic. Své rozhodnutí má Hyundai sdělit do konce listopadu.

CzechInvest zdůrazňuje, že továrna může přinést nová místa, zakázky i zlepšení dopravy.

Podle dostupných informací by měli Korejci investovat do svého nového evropského centra 30 až 45 miliard korun, se zahájením výroby se počítá v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK