Dánskou TDC získají za 12 mld. USD investoři z USA a Británie

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KODAŇ 30. listopadu (ČTK) - Dánská telekomunikační společnost TDC obdržela nabídku na převzetí, která firmu oceňuje zhruba na 12 miliard dolarů (téměř 300 miliard Kč). Nabídku jí předložila společnost Nordic Telephone Company, za kterou stojí investoři ze Spojených států a Velké Británie.

TDC o kontraktu informuje pouhý jeden den poté, co se zbavila stoprocentního podílu v české společnosti Contactel. Tu od dánské firmy převezme telekomunikační operátor GTS Central Europe, který podle zdrojů zaplatí zhruba půl miliardy Kč.

Nordic Telephone Company za jednu akcii TDC zaplatí 382 dánských korun, což celý podnik oceňuje na 76 miliard DKK. Prodej samotný ale není překvapivý a v minulosti se o něm spekulovalo na stránkách některých ekonomických deníků. Správní rada TDC je nyní připravena doporučit akcionářům, aby nabídku přijali.

Firmu Nordic Telephone Company vlastní britské firmy Apax Partners a Permira Advisors spolu s americkými podniky Blackstone Group a Providence Equity Partners. K nim se později připojila i společnost Kohlberg Kravis Roberts & Co, která se snažila dánskou firmu získat už dříve, ale neúspěšně.

Nabídnutá cena představuje asi šestiprocentní prémii proti úterní zavírací ceně na burze v Kodani. Nordic Telephone Company předpokládá, že kontrakt bude uzavřen v nejbližších dnech, zřejmě do 5. prosince. Částka bude uhrazena hotově a nepočítá se tudíž s variantou kombinace hotovosti a akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK