Dluhy domácností rostou, v říjnu se zvýšily na 391 miliard Kč

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Zadlužování českých domácností pokračuje. Jejich dluhy u bank a finančních institucí vzrostly během října o 10,7 miliardy korun na 391,1 miliardy. Za poslední rok vzrostly dluhy domácností o více než 97 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Naopak jednodenní vklady domácností se zvýšily o 4,4 miliardy. Pokračoval však pokles vkladů se splatností, jejich objem se proti září snížil o 3,9 miliardy korun.

Zadlužovaly se i podniky. Jejich dluhy vzrostly o 6,6 miliardy na 652,9 miliardy korun. Za poslední rok se zvýšilo podnikové zadlužení o 66,7 miliardy korun. Objem jednodenních podnikových vkladů vzrostl proti září o 27,2 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v ČR také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 zrychlil v říjnu na 5,6 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Loni v říjnu rostl M2 o 8,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK