ÚOHS dal Českému Telecomu pokutu 205 mil.Kč za zneužití dominance

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 30. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal Českému Telecomu pokutu 205 milionů korun za zneužití dominantního postavení. Operátor od roku 2002 nabízel tarify s hovorovými kredity nebo volnými minutami, a bránil tak podle antimonopolního úřadu přechodu svých zákazníků ke konkurenci. Jde o první případ ÚOHS, zahájený podle práva EU, řekl novinářům předseda úřadu Martin Pecina.

Zákazníci Českého Telecomu musejí firmě platit paušální poplatek, i když užívají služby alternativního operátora. Když k němu dostali volné minuty, nechtěli o ně přijít a nevyužívali alternativní operátory. Kritizované tarify Český Telecom letos na jaře zrušil.

Tato pravomocná sankce pro Český Telecom je vůbec nejvyšší, kterou kdy uložil antimonopolní úřad jednotlivé firmě. Více dostala jen Českomoravská stavební spořitelna, a to 228 milionů Kč při podezření z kartelové dohody. Správní řízení bylo však zrušeno a vráceno kvůli procesním vadám zpět. Telecom se proti nynější pokutě může odvolat ke Krajskému soudu v Brně, případně poté podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Správní řízení začalo ještě před vstupem Česka do EU. Pecina proto ve svém nynějším rozhodnutí původní pokutu snížil o pět milionů Kč. "Nepatrně se zkrátila doba, za niž byla společnost pokutována," vysvětlil předseda ÚOHS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK