Eurotel chce mít v příštím roce sto tisíc uživatelů UMTS

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Mobilní operátor Eurotel chce v příštím roce získat přibližně sto tisíc uživatelů mobilní sítě třetí generace UMTS. Celkem má firma v současnosti kolem 4,5 milionu zákazníků. Službu, která umožňuje například videohovory, stahování hudby a videa či rychlý internet v mobilním telefonu, nabídne firma od čtvrtka v Praze a v centru Brna, uvedli zástupci Eurotelu na tiskové konferenci.

V rámci současných tarifů pro síť GSM firma nabídne vždy zhruba deset procent volných minut pro videohovory. Každá další minuta videohovoru bude stát do poloviny příštího roku korunu a poté přes osm korun. Například stažení písničky ve formátu MP3 vyjde na 20 až 29 korun a stažení videa od šesti do 30 korun. Cena za datové přenosy bude stejná jako u současné technologie GPRS.

Konkurenční T-Mobile v říjnu spustil čistě datovou verzi UMTS, která slouží například k rychlému připojení na internet, sledování televize či stahování hudby, ale neumožňuje telefonování a videohovory. Oskar Vodafone technologii nabídne nejdříve v příštím roce.

Operátoři Eurotel a T-Mobile koupili licence pro UMTS od státu v roce 2001 dohromady za 7,4 miliardy korun a podmínky jim ukládají sítě spustit nejpozději v lednu 2007. Oskar letos za licenci zaplatil dvě miliardy korun a síť musí spustit v lednu 2008.

První komerční síť UMTS začala fungovat v Japonsku. V Evropě se licence začaly udělovat před pěti lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK