Koruna je na maximu k euru, prorazila hranici 28,90 Kč/EUR

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Česká měna je vůči euru na nejsilnější hodnotě v historii. Prorazila hranici 28,90 Kč za euro a aktuálně stojí na 28,88 Kč/EUR, tedy na hranici dosavadního maxima z července 2002. Řekl to dealer ING Wholesale Banking Josef Jeřicha.

Korunu k maximu netáhlo dění v regionu, jako tomu bylo v pondělí, kdy česká měna pod vlivem posilování slovenské koruny prolomila hranici 29,00 Kč/EUR. Dnešní pohyb kurzu je podle Jeřichy spíš lokální záležitostí. Koruna má podle něj šanci zpevnit ještě víc. "Trh je pozitivně naladěný," řekl a dodal, že kurz hranici 28,88 Kč/EUR prolomí "dříve nebo později".

Experti ale upozorňují, že určit přesnou hodnotu maxima, kterého bylo dosaženo v červenci 2002, je těžké. Někteří jej vidí výše - zhruba na 28,92 Kč/EUR, jiní zase pod úrovní 28,90 Kč/EUR. Dealer ČSOB Miroslav Tutter ráno řekl, že podle něj leží historické maximum na 28,85 Kč/EUR.

Jedním z důvodů posílení koruny by mohlo být i oznámení, že mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zvýšila výhled úvěrového hodnocení České republiky ze stabilního na pozitivní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK