Americká ekonomika zrychlila ve 3. čtvrtletí růst na 4,3 procenta

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 30. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí výrazně zrychlila růst na nejvyšší tempo za poslední dva roky. Hrubý domácí produkt vzrostl podle revidovaných údajů ročním tempem 4,3 procenta po výkonu 3,3 procenta ve druhém čtvrtletí, oznámilo americké ministerstvo obchodu.

Revidovaný údaj se dostal vysoko nad předběžný odhad, který před měsícem ukázal zrychlení růstu na 3,8 procenta. Ekonomové oslovení agenturou Reuters čekali v průměru růst o 4,0 procenta. Dnešní zpráva potvrzuje, že největší světová ekonomika vyšla z ničivých hurikánů silnější.

Růst třetího čtvrtletí vyrovnal tempo prvního čtvrtletí loňského roku. Rychleji rostla ekonomika naposledy ve třetím čtvrtletí 2003, kdy její růst dosáhl 7,2 procenta.

Ke zrychlení růstu přispěly především vyšší výdaje spotřebitelů i podnikatelské sféry. Spotřebitelské výdaje rostly tempem 4,2 procenta, z toho nákupy nákladných položek zboží dlouhodobé spotřeby vyskočily o 10,5 procenta. Firemní investice stouply o 8,8 procenta a vysoké byly zejména výdaje na výrobní a počítačová zařízení.

Na silné úrovni zůstaly investice do bydlení. Ty se zvýšily o 8,4 procenta, a proti prvnímu odhadu byl jejich růst téměř dvojnásobný, třebaže mírně nižší než ve druhém čtvrtletí.

"Vypadá to, jako by investiční výdaje firem i v bydlení byly ve třetím čtvrtletí o dost vyšší, než se myslelo. To je ten hlavní důvod, proč bylo tempo růstu upraveno vzhůru tak výrazně," řekl ke zprávě ekonom Patrick Fearon z firmy A.G. Edwards and Sons.

Podle analytiků je však nadále pravděpodobné, že ve čtvrtém čtvrtletí růstové tempo značně zpomalí. Bude to zejména kvůli útlumu v sektoru bydlení, na který již začínají doléhat vyšší úrokové sazby.

Zpráva rovněž ukázala mírně nižší inflaci, než se původně uvádělo. Cenový index spotřebních výdajů rostl ročním tempem 3,6 procenta místo předtím odhadnutých 3,7 procenta. Jádrová inflace, která nezapočítává některé kolísavé ceny a je hlavním měřítkem pro americkou centrální banku, činila ve třetím čtvrtletí jen 1,2 procenta.

Hurikány Katrina a Rita však ve třetím čtvrtletí narušily firemní zisky. Ty podle další zprávy klesly o 3,7 procenta, což byl nejhlubší pokles za čtyři roky. Hurikány připravily pojišťovny a nepojištěné firmy o ročně přepočtenou sumu 151,2 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK