Analytici: Kurz koruny neodpovídá realitě, měna je nadhodnocená

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Současný historicky nejsilnější kurz koruny vůči euru neodpovídá realitě, česká měna je výrazně nadhodnocená, shodli se ekonomové, které dnes oslovila ČTK. Odpovídající kurz údajně odpovídá rozmezí od 29,20 Kč/EUR do 29,40 Kč/EUR, v současnosti se však pohybuje kolem 28,88 Kč/EUR. V nejbližších hodinách či dnech se tak prý dá čekat oslabení.

Podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance je tak česká měna reálně zhruba o dvě procenta nadhodnocená vůči trendu, který sleduje od roku 1993 a který souvisí se sbližováním cenových hladin ČR a eurozóny. "Nicméně odchylka takového rozsahu není nijak výjimečná. Průměrná odchylka od trendu dlouhodobého rovnovážného vývoje dosahuje zhruba tří procent," uvedl a dodal, že odchylka například v červenci 2002 dokonce činila 14 procent.

"Faktory, které by měly pomoci k oslabení, jsou (i) méně jestřábí komentáře z ČNB a spíše zdůrazňování protiinflačních rizik jejich prognózy, data za zahraniční obchod, který se sezonně zhorší v závěru roku a očekávané zvýšení sazeb Evropské centrální banky, které se má uskutečnit již ve čtvrtek," řekl David Navrátil z České spořitelny.

Navzdory možnému oslabení však koruna zůstane nadále silná a mohla by mi mít zásadní makroekonomické dopady. Zřejmě nejvýraznější se týká měnové politiky České národní banky. Silnější koruna totiž znamená zpravidla nižší inflaci a s tím související nižší úrokové sazby. "Silná koruna je jasnou zprávou pro ČNB. Inflace, zejména ve druhé polovině roku 2006, bude nižší, než co ČNB předpokládala ve své říjnové prognóze. Dle našich odhadů se meziroční inflace ke konci roku 2006 vrátí pod tři procenta," uvedl Radomír Jáč z PPF Asset Management.

Kurz koruny má dopad nejen na měnovou politiku, ale i na každého obyvatele České republiky. Češi ocení zejména levnější pohonné hmoty či levnější zimní dovolené. Silnější měna navíc působí obecně proti zdražování, protože veškeré zboží je vystaveno mezinárodní konkurenci. Z posilování koruny naopak nebudou mít příliš velkou radost vývozci. Podle Jáče se však již několikrát ukázalo, že se se zpevňováním české měny umí vyrovnat. Vývozci však mohou začít šetřit, kde se dá, což by mohlo vést k mírnému nárůstu nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK