Koruna byla k euru na maximu, v závěru stála na 28,92 Kč/EUR

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes posílila na 28,88 Kč za euro a dostala se tak ke společné evropské měně na nejsilnější hodnotu v historii. Na stejné úrovni byla pouze v červenci 2002. Okolo 17:00 stála koruna na 28,92 Kč/EUR. K dolaru kurz zpevnil o téměř deset haléřů na závěrečných 24,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

Dnešní pohyb kurzu byl podle dealera ING Wholesale Bank Josefa Jeřichy spíše lokální záležitostí. Korunu k maximu dnes netáhlo dění v regionu, jako tomu bylo v pondělí, kdy domácí měna pod vlivem posilování slovenské koruny prolomila hranici 29,00 Kč/EUR. Koruna má prý šanci zpevnit ještě více. "Trh je pozitivně naladěný," podotkl Jeřicha.

Analytici ale míní, že nynější historicky nejsilnější kurz koruny k euru neodpovídá realitě. Tuzemská měna je podle nich výrazně nadhodnocená. Odpovídající kurz údajně odpovídá rozmezí od 29,20 Kč/EUR do 29,40 Kč za euro, v nejbližších hodinách či dnech se tak prý dá čekat její oslabení.

David Marek z Patria Finance uvedl, že koruna je reálně zhruba o dvě procenta nadhodnocená vůči trendu, který sleduje od roku 1993 a který souvisí se sbližováním cenových hladin ČR a eurozóny. "Nicméně odchylka takového rozsahu není nijak výjimečná. Průměrná odchylka od trendu dlouhodobého rovnovážného vývoje dosahuje zhruba tří procent," dodal s tím, že odchylka například v červenci 2002 dokonce činila 14 procent.

Experti upozornili na to, že určit přesnou hodnotu maxima, kterého bylo dosaženo v červenci 2002, je těžké. Někteří jej vidí výše - zhruba na 28,92 Kč/EUR, jiní zase pod úrovní 28,90 Kč/EUR. Dealer ČSOB Miroslav Tutter ráno ČTK řekl, že podle něj leží historické maximum na 28,85 Kč/EUR.

Kurz koruny má dopad nejen na měnovou politiku, ale i na každého obyvatele ČR. Češi ocení zejména levnější pohonné hmoty či snížení cen zimní dovolené. Silnější měna navíc působí obecně proti zdražování, protože veškeré zboží je vystaveno mezinárodní konkurenci. Z posilování koruny naopak nemají velkou radost vývozci.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská dnes v souvislosti se zveřejněním údajů o vývoji průměrných mezd ve třetím čtvrtletí připomněla, že sílící koruna spolu s růstem průměrné mzdy například znamená, že se zvýší množství zboží, které si lidé budou moci za své výdělky koupit v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK