Americké akcie před polednem klesly kvůli obavám z úroků

30.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 30. listopadu (ČTK) - Akcie předních amerických korporací šly před polednem v New Yorku dolů kvůli obavám z vyšších úrokových sazeb v USA. Prodej kvůli tomu postihl zejména akcie finančních institucí včetně společnosti American Express.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,1 procenta na 10.877,4 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil o 0,2 procenta na 2236,5 bodu. Nasdaq šel nahoru díky polovodičovým firmám.

"Lidé se stále soustředí na budoucnost úrokových sazeb," uvedl v New Yorku jeden z obchodníků. "Obecný dojem je, že úroky budou pokračovat v mírném růstu. Akcie finančních firem byly v prodejním tlaku po většinu dne," dodal.

Emise American Express se snížila o 0,8 procenta na 51,69 dolaru a J.P. Morgan Chase & Co. oslabila o procento na 38,56 bodu. Akcie automobilových koncernů šly dolů před čtvrtečními zprávami o listopadovém prodeji vozů. Očekává se, že velké americké automobilky zveřejní výrazný pokles odbytu.

Po zahájení burzovní seance akcie na Wall Street rostly díky zprávě o růstu ekonomiky Spojených států za třetí čtvrtletí. Hrubý domácí produkt USA se zvýšil o 4,3 procenta, když předchozí předběžná zpráva uváděla nárůst o 3,8 procenta. Díky HDP šly ráno nahoru například akcie koncernů 3M a Caterpillar, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK