V Německu aféra se zkaženým masem bez konce, nalezeny další tuny

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 30. listopadu (ČTK) - Skandál kolem prodeje zkaženého masa, který v Německu vypukl minulý týden kolem jistého obchodníka v Gelsenkirchenu, se rozrůstá. V dalším mrazírenském skladu v tomto městě bylo objeveno 23 tun uzenářských výrobků a masa s prošlými spotřebními lhůtami, připravených k expedici. Informovala o tom agentura DPA.

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer a kancléřka Angela Merkelová přitom dnes vyhlásili desetibodový program boje s prošlým masem.

Nález dalších zásob prošlého masa oznámilo dnes zemské ministerstvo ochrany spotřebitelů Severního Porýní-Vestfálska, jehož veterinární orgány nyní z masa odebírají vzorky a podrobí je testům. Případ je o to horší, že nalezené maso patřilo různým firmám, které do skandálu dosud zapojeny nebyly, takže aféra se šíří a podle médií je stále zřejmější, že tyto praktiky nebyly nijak ojedinělým jevem.

V uplynulém týdnu bylo ve skladech firmy Domenz nejen v Gelsenkirchenu, ale i v Hamburku a v Osnabrücku zajištěno 158 tun prošlého, někdy už zkaženého masa. Kromě toho byly v dalších šesti obcích Severního Porýní-Vestfálska objeveny další tuny závadného masného zboží.

Kancléřka Merkelová vyhlásila těmto praktikám boj. "Přijali jsme za své heslo, které zní žádnou toleranci vůči těm, kteří hrubě zneužívají důvěry zákazníků," uvedla v parlamentu v programovém prohlášení své vlády. Spolkový ministr zemědělství Seehofer oznámil zavedení ostrých a důsledně uplatňovaných sankcí a častějších a hlubších potravinářských kontrol. Kompetence spolkových orgánů má být posílena.

"Podobné praktiky ohrožují zdraví obyvatelstva," prohlásil ministr podle agentury DPA. Podle něj ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o mafiánskou síť. Jmenoval nicméně veřejně čtyři firmy, které se k nekalým praktikám s prošlým masem připojily. Jsou to podle něj Frost GmbH z bavorského Deggendorfu, již zmíněný Domenz Import-Export ze Severního Porýní-Vestfálska, HUG GmbH z Bádenska-Württemberska a HKB Convenience z Dolního Saska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK