MfD: Plyn domácnostem zdraží o 11 procent, nejvíce na jihu Čech

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Od 1. ledna se domácnostem zvedne cena plynu zhruba o 11 procent. Nejvíce to pocítí lidé na jihu Čech, kde plyn zdraží o 16 procent. Naopak nejmenší zvýšení cen se očekává ve středních Čechách, píše s odvoláním na informace Energetického regulačního úřadu Mladá fronta Dnes (MfD). Zároveň s plynem podraží i dálkové vytápění, a to zhruba o devět procent. Ceny elektřiny by měly vzrůst o 8,5 až deset procent.

S vyššími cenami plynu musejí počítat hlavně domácnosti, které mají vyšší spotřebu, protože jím vytápějí domy, vaří na něm a ohřívají jím vodu. Podle propočtů Energetického regulačního úřadu, které má MfD k dispozici a jež úřad společně s cenami za další energie dnes zveřejní, podraží plyn těmto domácnostem v průměru o 12,4 procenta.

Skokový růst ceny zmírní snížení měsíčních paušálů, které zlevní zhruba o 90 korun. Z propočtů vychází, že například lidé žijící ve východních Čechách v domku, kde je hlavním zdrojem energie plyn, zaplatí od ledna o 1500 korun ročně více oproti cenám platným nyní. Ty se zvyšovaly rekordně naposledy v říjnu, a to v průměru o 17 procent.

Zdražování plynu souvisí s nedávným růstem cen ropy, na které jsou navázány ceny lehkých a těžkých topných olejů. Cena ropy a olejů na světových trzích v posledních týdnech klesá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK