Index tokijské burzy končil poprvé za pět let nad 15.000 body

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 1. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes zpevnily o jedno a tři čtvrtě procenta a jejich hlavní index uzavřel poprvé po pěti letech nad hranicí 15.000 bodů. Trh nyní zažívá silný růstový trend a investoři dokupovali akcie sektorů, které zatím za celkovým oživením zaostávaly. Na devizovém trhu se euro před očekávaným zvýšením úrokových sazeb v eurozóně pohybovalo v blízkosti rekordního maxima vůči jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 stoupl o 1,74 procenta na 15.130,50 bodu, nejvýše od 13. prosince 2000. Hranici 15.000 bodů překonal dočasně již ve středu, kdy však nakonec ještě klesl.

Investoři kupovali akcie přepravních a stavebních společností, které dosud za všeobecným růstem pokulhávaly. Nejvíce k růstu Nikkei přispěl růst akcií firmy Advantest a dalších výrobců z oboru polovodičů v reakci na vzestupy akcií amerických čipových firem. Silně též zpevnily akcie internetové firmy Softbank, které nakupovali zejména drobní investoři.

Investoři se nyní pod dojmem silného růstového trendu bojí prodávat, protože mají strach, že by pak museli akcie kupovat zpět za výrazně vyšší ceny. Obchodní aktivita se dnes dostala nejvýše za poslední dva týdny a počet rostoucích akcií překonal počet klesajících titulů v poměru zhruba sedm ku jedné.

Euro se ve středu večer dostalo k jenu na rekordních 141,35 JPY a dnes se pohybovalo poblíž této úrovně. Trh se bojí prodávat euro, protože se všeobecně čeká, že Evropská centrální banka dnes poprvé po pěti letech zvýší základní úrokovou sazbu. Kdyby však banka neposkytla jasnější výhled na další zvyšování sazeb, dostalo by se euro pod tlak, řekli obchodníci agentuře Reuters.

V závěru tokijského obchodování euro k jenu kótovalo proti středě beze změny na 141,21 JPY. Dolar k jenu nepatrně posílil na 119,88 JPY, těsně pod 28měsíční maximum 119,95 JPY. K euru dolar stoupl na 1,1778 USD z předchozích 1,1788 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK