Francouzští operátoři dostali rekordní pokutu 534 milionů eur

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 1. prosince (ČTK) - Francouzský antimonopolní úřad udělil třem předním francouzským mobilním operátorům rekordní pokutu 534 milionů eur (téměř 16 miliard Kč) za nekalou spolupráci na trhu. Dosud největší pokutu 174 milionů eur vyměřil úřad v roce 2000 skupině osmi bank.

Úřad uvedl, že pokutoval mobilního operátora Orange 256 miliony eur, konkurenta Bouygues Télécom 58 miliony eur a dalšího rivala SFR 220 miliony eur. Orange je mobilní divizí telekomunikačního gigantu France Télécom a SFR je součástí mediální skupiny Vivendi Universal. Všichni tři mobilní operátoři již dříve nekalou spolupráci na trhu popřeli.

Minulý měsíc vyměřil antimonopolní úřad společnosti France Télécom pokutu 80 milionů eur za bránění přístupu na trh s širokopásmovým připojením k internetu. Firma však uvedla, že se proti této pokutě odvolá, píše agentura Reuters.

Český antimonopolní úřad loni uložil mobilním operátorům Eurotel, Český Mobil (nyní Oskar Vodafone) a T-Mobile kvůli zakázané spolupráci souhrnnou pokutu 44 milionů korun. Počátkem letošního listopadu však soud pokutu pro Oskara zrušil. V létě uspěl u soudu i Eurotel, ale ÚOHS proti rozsudku podal stížnost. Žaloba, kterou podal T-Mobile, ještě nebyla rozhodnuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK