Koruna oslabila z historicky nejvyšších hodnot na 28,95 Kč/EUR

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila až na 28,95 Kč/EUR, tedy o čtyři haléře proti zahájení obchodování, řekl Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj trh prochází přirozenou korekcí poté, co se česká měna v minulých dnech pohybovala okolo historicky nejsilnějších hodnot. K dolaru koruna oslabila na 24,59 Kč/USD.

Svou roli však v obchodování sehrál i vývoj ve středoevropském regionu. Slovenská koruna se zařadila po bok polského zlotého a maďarského forintu a rovněž oslabuje. Naopak obchodování na eurodolarovém trhu má na kurz koruny zatím jen minimální vliv. Euro momentálně stojí na 1,1780 USD/EUR. Důvodem je nervozita obchodníků před dnešním zasedáním Evropské centrální banky.

Většina trhu se domnívá, že ECB zvýší úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu. Pokud by centrální banka k takovému kroku nepřikročila, evropská společná měna by se na devizových trzích zřejmě začala propadat. Pokud banka sazby zvýší, zájem o euro naopak poroste. Důležitou roli však sehrají komentáře po zasedání rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK