Urban: Evropská unie potřebuje vyšší podíl jaderné energie

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropská unie potřebuje vyšší podíl jaderné energie, pokud si chce udržet vysoký stupeň energetické nezávislosti. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Připomněl, že řada členských států s tím nesouhlasí. Debata o jádru by se podle něj měla přesunout z politické do odborné roviny.

"Pokud se nepovede věcná debata o jaderné energetice, tak těžko dosáhneme nezávislosti na dovozu," řekl s tím, že se podíl jaderné energie bude zvyšovat i v České republice. Vláda podle něj rovněž plánuje do roku 2015 obnovovat uhelné elektrárny a stavět nové.

O potřebě nových jaderných elektráren se v EU mluví stále více. Výstavbu nové generace atomových elektráren podle dnešního vyjádření premiéra Tonyho Blaira zváží i Velká Británie. Nová elektrárna se nyní staví ve Finsku, pro další výstavbu je i italský premiér Silvio Berlusconi. Hlavním odpůrcem v EU tak zůstává Rakousko. Podle Urbana by jádro nemělo být předmětem politických hádek, ale vlády by měly více naslouchat názoru odborníků.

Jádro a hnědé uhlí podle Urbana zůstanou v příštích desetiletích hlavním zdrojem energie v ČR. Podíl obnovitelných zdrojů by se mohl postupně zvýšit ze současných zhruba tří procent na maximálně 15 procent do roku 2030, podstatnou úlohu však prý nikdy hrát nebudou. "Máme své přirozené limity," řekl ministr a připomněl, že ČR příliš nemůže spoléhat na vodní, větrnou či sluneční energii, ale v zásadě jen na biomasu.

Urban dnes společně s dalšími ministry členských zemí EU jednal o liberalizaci energetického trhu EU. Ve shodě s názorem Evropské komise uvedl, že by se otevírání národních trhů mělo urychlit, stejně jako růst přeshraničního obchodu. Připomněl, že ČR již svůj trh s elektřinou liberalizovala.

EK tvrdí, že příliš koncentrované národní trhy ve státech EU umožňují existujícím firmám ovlivňovat ceny a znevýhodňují nově příchozí společnosti. Nedostatečná je i úroveň oddělení obchodníků a distributorů elektřiny a velkoobchodní trhy zůstávají neprůhledné.

Podle Urbana je koncentrace pro ČR nyní spíše výhodná, protože ČEZ dokáže vyrábět nejlevněji ve střední Evropě. "Pokud však poroste životní úroveň a hospodářství jako dosud, tak podíl exportu ČR bez budování nových kapacit bude klesat," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK