ČEZ možná upraví dividendovou politiku a zvýší výplaty akcionářům

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ možná od příštího roku upraví dividendovou politiku a začne vyplácet více, než původně plánovala. Učinila by tak v případě, že se jí nepodaří investovat do energetických podniků v zahraniční. Řekl to mluvčí firmy Ladislav Kříž.

"Pokud nenalezneme v následujícím období dostatečné příležitosti v oblasti zahraničních akvizic, kam bychom alokovali námi vytvářené prostředky, pak je pravděpodobné, že upravíme naši dividendovou politiku," uvedl Kříž. Úprava dividendové politiky může přijít již příští rok, doplnil.

ČEZ v letošním roce vyplatil z loňského zisku devět korun na akcii, celkem 5,3 miliardy korun. Podle dividendového plánu firma ve střednědobém horizontu očekávala růst na 12 korun.

ČEZ v posledních dvou letech investoval zhruba devět miliard korun do nákupu rozvodných firem v Bulharsku, za rumunskou firmu zaplatil více než čtyři miliardy korun. Stát firmě také prodal většinový podíl v Severočeských dolech za devět miliard. Akviziční příležitosti firma vidí také v Polsku, tamní vláda však zvažuje zastavení aktuální privatizace elektráren či dolů. Zástupci tiskového oddělení polského ministerstva státního pokladu řekli, že definitivní rozhodnutí o zastavení prodeje dosud nepadlo.

Podle agentury Dow Jones generální ředitel ČEZ potvrdil, že ČEZ jedná s nizozemskou společností VS Energy International a dalšími firmami o investici do ukrajinského energetického sektoru. Investice by prý ČEZ stála až 13 miliard korun, Kříž však tuto informaci nepotvrdil.

Státní firma ČEZ je v posledních letech nejziskovějším podnikem v České republice. Loni hospodařila se ziskem 12,4 miliardy, letošní zisk odhaduje na 16 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK