EK: Přeshraniční platby v EU by měly být stejně drahé jako domácí

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. prosince (zpravodaj ČTK) - Za platby do zahraniční by lidé v Evropské unii v budoucnu neměli platit více, než za domácí bankovní transakce. Počítá s tím návrh Evropské komise, podle kterého by v EU měla nejpozději do roku 2010 vzniknout jednotná platební oblast. Odstranění existujících bariér by prý evropské ekonomice ušetřilo 50 až 100 miliard eur ročně.

Platby kreditními či platebními kartami na dovolených nebo posílání peněz do zahraničí by podle EK měly být stejně snadné, levné a bezpečné jako domácí transakce. "Možnost platit za zboží a služby kdekoliv v EU stejně jako doma přinese novou dimenzi do nákupů," řekl komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

V EU nyní existují roztříštěné a nesourodé národní systémy a banky si za platby spojené se zahraničím účtují mnohem více peněz. Platby mezi státy se tak prodražují a dodatečné náklady dosahují podle odhadů EK dvou až tří procent HDP.

Přeměna 25 států EU v jednotnou platební oblast by tak lidem ušetřila značné prostředky a otevřela jim nové možnosti. Češi pracující v zahraničí by mohli dávat zahraničním bankám trvalé příkazy na placení nájmu, elektřiny nebo plynu za svůj český byt.

"Spoléhám, že bankovní sektor urychlí svoji práci na odstraňování technických bariér, které stojí v cestě jednotné platební oblasti," řekl McCreevy. Komise je podle něj připravena spolupracovat s bankami a Evropskou centrální bankou, aby se podařilo celý ambiciózní projekt uskutečnit do roku 2010.

Roční náklady na základní bankovní služby se nyní v jednotlivých státech EU pohybují od 34 do 252 eur. Zatímco v jedné zemi je poslání peněz zdarma, v jiné stojí až deset eur. McCreevy odmítl argument, že by vznik jednotné platební oblasti byl drahý. "Pokud to banky budou pokládat za příliš nákladné, tak jejich místo zaujmou jiní," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK