EK očekává v prvních dnech statisíce žádostí o doménu .eu

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. prosince (zpravodaj ČTK) - Zájem o zaregistrování internetových stránek s doménou .eu bude zřejmě obrovský. Evropská komise očekává v prvních dnech statisíce žádostí. Unijní doména se prý svým významem mezi firmami vyrovná dosavadní nejužívanější doméně .com. Případné spory o domény by měl řešit rozhodčí soud se sídlem v Praze. Komise rovněž upozornila, že neexistuje žádná možnost předběžné registrace, ale pouze nabídky firem, že registraci provedou okamžitě po spuštění systému.

"Evropské společnosti by neměly váhat a doménu .eu si co nejdříve zaregistrovat," uvedla na tiskové konferenci komisařka pro informační společnost Viviane Redingová.

Registrace internetových stránek začne 7. prosince v 10:00. V prvních dvou měsících se však o doménu budou moci ucházet jen registrované obchodní značky či orgány veřejné správy. Od 2. února bude možné zaregistrovat obchodní jména, názvy firem, neregistrovaných ochranných známek či jmen lidí. Cena za registraci se prý bude pohybovat mezi 80 a 140 eury (asi 2300 až 4060 Kč).

Až od 7. dubna pak přijde finální fáze, kdy si bude moci o internetovou stránku končící na .eu zažádat kdokoli. Komise tím chce zabránit krádežím známých jmen společností či osobností spekulanty, kteří by pak lukrativní stránky dále prodávali. Cena by se měla pohybovat do 30 eur, tedy do necelých 900 korun.

Domény mohou být registrovány prostřednictvím zhruba 750 registrátorů po celém světě, kteří mají příslušné licence. Registrace budou probíhat podle hesla "kdo dřív přijde, ten dřív bere". Podmínkou je rovněž to, aby zájemce v EU buď žil, nebo v případě firmy zde měl sídlo či pobočku.

Komise upozornila, že si internetovou stránku s doménou .eu nelze předem registrovat. "Komise ví, že některé společnosti nabízejí předregistraci či rezervaci domén tím, že nabízejí zaregistrování u akreditovaného registrátora okamžitě po tom, co registrace začne. Tyto služby nejsou nelegální, ale nelze je považovat za skutečnou předregistraci, protože žadatelům nic negarantují," uvedla EK.

Pokud se v budoucnu objeví spory o vlastnictví některé internetové stránky, bude o nich rozhodovat buď soud, nebo speciální český Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře v Praze.

Spuštění domény .eu nabralo proti původním plánům zpoždění více než dva roky. Ačkoli se na její přípravě podílely téměř všechny unijní instituce, jejich chod má na starosti soukromá nezisková organizace EUrid. Ta je zatím také jediným subjektem, který již několik měsíců doménu .eu používá, a to na svých stránkách www.eurid.eu. Od příští středy ji začne užívat i oficiální stránka EU, jejíž adresa se tak zkrátí z "www.europa.eu.int" na "www.europa.eu".

Podle údajů předběžných registrátorů je největší zájem o doménu "sex.eu" a "shop.eu". Na dalších místech se objevují vesměs krátká a často používaná slova v anglickém jazyce. Závazné objednávky začali registrátoři v ČR přijímat zhruba v polovině listopadu. Český registrátor Active24 odhadl, že během prvního roku si zájemci v Evropě zaregistrují jeden až jeden a půl milionu internetových domén .eu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK