Senát: Stav podniku mají se zaměstnanci probírat jen větší firmy

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Povinnost projednat se zaměstnanci například ekonomickou situaci podniku nebo změny v organizaci práce by měly mít ze zákona jen firmy, které dávají práci nejméně 20 lidem. Tuto a další úpravy senátoři navrhli vložit do vládní novely zákoníku práce. Normu tak dostane k novému projednání sněmovna.

Novela má do českého právního řádu převést evropskou směrnici o informování a projednávání vývoje zaměstnanosti uvnitř podniku v případě, že je tato zaměstnanost ohrožena. Pravicoví senátoři ústy Jiřího Nedomy (ODS) vládě a sněmovně vytýkali, že novela "vůbec nerespektuje" rozlišení podniků v evropské směrnici.

Senátor ČSSD a odborový předák Milan Štěch oponoval s tím, že převzetí směrnice nemá zhoršit existující stav v členském státě. Přijetím návrhu budou podle senátora zaměstnanci malých firem diskriminováni v přístupu k informacím.

Zaměstnavatel je podle zákoníku práce povinen informovat zaměstnance mimo jiné o své ekonomické a finanční situaci a o důsledcích činnosti podniku na životní prostředí a jeho ekologických opatřeních. Nově by k tomu měly podle novely přibýt informace o nejnovější činnosti a pravděpodobném vývoji firmy.

Novela ukládá zaměstnavatelům v souladu se evropskou směrnicí povinnost projednat se zaměstnanci projednat nejnovější stav a strukturu zaměstnanců. Podle platného stavu o tom zaměstnavatel zaměstnance jen informuje.

Novela také upravuje vztah mezi důvěrnými informacemi podle zákoníku práce a informacemi chráněnými podle zvláštních právních předpisů. Novela má také osvobodit případné spory o informování a projednávání od soudních poplatků. Ani s tím Senát nesouhlasil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK