Koruna vytvořila historický rekord 28,84 Kč/EUR, pak oslabila

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. prosince (ČTK) - Koruna byla v pátek vůči euru nejsilnější v historii. Krátce po otevření prolomila rekordní hodnoty z července 2002 a vystoupala až na 28,84 Kč/EUR. Pak ale oslabila a kolem 17:00 stála na 28,92 Kč/EUR. K dolaru česká měna uzavírala na 24,73 Kč/USD, tedy o několik haléřů slabší proti ránu. Vyplývá to z údajů dostupných na webové stránce společnosti Patria.

"Takto levné euro na trhu ještě nebylo," řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Z posílení kurzu se podle expertů mohou těšit firmy i domácnosti využívající dovezené zboží; naopak exportérům silná koruna může ubírat zisky.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ale řekl, že kurz koruny je podle něj poněkud nadhodnocen a že v příštích týdnech čeká korekci. S tím souhlasí i Vejmělek, podle něhož současné úrovně kurzu koruny jsou silnější, než by odpovídalo makroekonomickému obrázku i dlouhodobým trendům.

Pár vteřin po Sobotkově komentáři nastalo jednorázové prudké oslabení kurzu, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Koruně se podle něj posunutím rekordu podařil husarský kousek, neboť ve čtvrtek Evropská centrální banka oznámila zvýšení úrokových sazeb, které ztížilo její další posilování.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka ale posílení není tak dramatické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Například v prvním čtvrtletí letošního roku byla odchylka reálného kurzu od dlouhodobého trendu vyšší než nyní, řekl.

Z dlouhodobého pohledu je s posilováním koruny třeba podle analytiků počítat. Pro další vývoj pak bude důležitý příští týden a očekávaná data o vývoji říjnového zahraničního obchodu a HDP za třetí čtvrtletí.

Například ekonom České spořitelny Viktor Kotlán čeká zhoršení bilance proti září, což by pak mohlo vést k oslabení koruny nad 29 Kč/EUR. "Pokud se to nepodaří v úterý obchodní bilanci, podíváme se ke konci příštího týdne pravděpodobně k 28,50 Kč/EUR," dodal Kotlán.

"Podle našeho odhadu by na konci příštího roku mohl kurz prolomit hranici 28 korun za euro," doplnil kolegu Marek. Do režimu směnných kurzů ERM-2, který je předstupněm zavedení eura, by pak ČR mohla vstupovat v polovině roku 2007 s kurzem zhruba 27,50 Kč/EUR, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK