Americké akciové indexy se dopoledne příliš nezměnily

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. prosince (ČTK) - Indexy akciových trhů ve Spojených státech se dopoledne příliš nezměnily, protože ceny akcií šly oběma směry. Pozitivně na trh zapůsobila zpráva o tvorbě nových pracovních příležitostí, investory ale držely stranou ceny ropy stojící kolem 59 dolarů za barel.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,2 procenta na 10.891,6 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,06 procenta na 2268,5 bodu.

Růst amerického trhu práce se minulý měsíc zrychlil. Zaměstnavatelé vytvořili 215 tisíc nových pracovních míst, což mírně překonalo odhady analytiků na Wall Street. Míra nezaměstnanosti zůstala na pěti procentech.

"Dnes přišla hezká zpráva, když se to ale vezme kolem a kolem, trh už je hodně vysoko," uvedl jeden z obchodníků.

Akciový trh klesl po zprávě o chladném počasí ve Spojených státech, které zřejmě zvýší poptávku po ropě. Cena americké ropy se tak v jednu chvíli zvýšila na 58,80 dolaru za barel. Emise hutního koncernu Alcoa, který spotřebovává značné množství energie, poté oslabila o 1,4 procenta na 27,89 dolaru.

Investoři poslali dolů také akcie automobilky General Motors. Podnik předchozího dne oznámil, že mu prodej vozů ve Spojených státech za listopad klesl o 11 procent. Emise GM oslabila o 1,6 procenta na 22,28 dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK