Greenspan: Deficit veřejných financí je pro USA riziko

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 2. prosince (ČTK) - Rozpočtový deficit a schodek na účtu zahraničního obchodu představuje pro Spojené státy riziko, a pokud ho vláda nebude schopna vyřešit, mohou se následky odrazit v celé globální ekonomice. Před zahájením schůzky G7 v Londýně to řekl předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) USA Alan Greenspan.

Greenspan ale připomněl, že Spojené státy zatím neměly problém s financováním deficitů. Na účtu zahraničního obchodu loni zůstal deficit 668 miliard dolarů, což je nejvíce v historii USA. Z valné části je ale deficit odrazem flexibility ekonomiky, která pružně reaguje na změny podmínek v zahraničí. Díky tomu se dokáže i rychle zotavovat z problémů.

Šéf americké centrální banky ale upozornil, že by flexibilitu ekonomiky mohl ohrozit rostoucí protekcionismus. Ten by pravděpodobně zvýšil překážky, které stojí v cestě volnému pohybu zboží a investic mezi Spojenými státy a zbytkem světa. Rizikem by podle něj bylo i to, pokud USA a další země neuhlídají rozpočtový deficit.

"Pokud nebude zastaven škodlivý posun k fiskální nestabilitě, který spatřujeme v USA a v dalších zemích, a pokud bude zastíněn protekcionistickým zvratem globalizace, mohl by být proces očisty pro světovou ekonomiku poněkud bolestivý," řekl Greenspan. Ten se v samostatném komentáři vyjádřil i k otázce penzí.

Greenspan v oddělené zprávě řekl, že americký Kongres zřejmě bude muset výrazně revidovat postoj k budoucím výplatám příspěvků pro penzisty. Do starobního důchodu se totiž nyní dostávají lidé ze silných populačních ročníků, což bude znamenat další zátěž pro státní pokladnu.

Greenspan je ve funkci šéfa americké centrální banky od roku 1987 a 31. ledna 2006 mu definitivně vyprší mandát. Na jeho místo by měl nastoupit šéf týmu ekonomických poradců prezidenta George Bushe Ben Bernanke. S Greenspanem se nicméně na schůzce G7 chtějí ještě rozloučit jeho kolegové.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank jednají v Londýně dnes a v sobotu. Věnují se převážně zahraničnímu obchodu, kurzům měn a úrokovým sazbám. Členy G7 jsou USA, Kanada, Německo, Japonsko, Británie, Francie a Itálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK