Rato: MMF možná na jaře zlepší výhled růstu globální ekonomiky

03.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 3. prosince (ČTK) - Mezinárodní měnový fond pravděpodobně ve své dubnové zprávě zreviduje směrem vzhůru výhled růstu světové ekonomiky. Informoval o tom výkonný ředitel MMF Rodrigo Rato, který se v Londýně zúčastnil setkání skupiny G7. Dodal, že světové ekonomice se podařilo odolat šoku ropných cen, růst v USA je lepší, než se čekalo, a posiluje také Čína, Japonsko a Evropa.

"Co nyní vidíme, není jen pokračování světového oživení, ale zrychlení," prohlásil Rato. "Pravděpodobně zrevidujeme na jarním setkání naše čísla týkající se růstu vzhůru."

MMF v zářijové zprávě uvedl, že v letošním i příštím roce očekává globální růst ekonomiky kolem 4,3 procenta. Silnější růst by poskytl zemím více prostoru při boji s globální nerovnováhou. Spojené státy by mohly zvýšit míru úspor, ty země, které mají vysoký deficit veřejných financí, by ho mohly začít snižovat, a další země jako Čína by mohly podniknout reformy ke stimulaci domácí poptávky.

Rato dodal, že čtvrteční zvýšení sazeb Evropskou centrální bankou na 2,25 procenta nepostihne ekonomické oživení eurozóny. Upozornil však, že nevidí signály růstu inflačních tlaků a doporučil, aby ECB ve zvyšování sazeb dále nepokračovala. K dalšímu růstu v eurozóně je nutný pokrok ve strukturálních reformách jednotlivých zemí eurozóny, řekl agentuře Reuters Rato.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK