Topolánek představil daňovou kalkulačku ODS

04.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. prosince (ČTK) - Opoziční ODS bude občanům vysvětlovat dopady svých daňových návrhů pomocí vlastní daňové kalkulačky. Tu by měli dostat všichni lidé, aby si mohli spočítat, jak se jich daňové změny dotknou. V diskusním pořadu TV Prima ji představil předseda ODS Mirek Topolánek. Jeho oponent v diskusi, ministr financí Bohuslav Sobotka, podrobil daňové plány ODS kritice. Označil je za hospodářskou, sociální a rozpočtovou katastrofu.

"Toto dostane každý, bude si to moci spočítat," uvedl předseda ODS. Na kolečku z papíru je podle něj zakomponovaný jak daňový, tak i sociální systém státem zaručeného příjmu. Voliči si tak mohou spočítat, jak se proti dnešku na jejich příjmech projeví změny, které navrhuje ODS, a to i po započtení vyšších cen, které přinese 15procentní daň z přidané hodnoty, vysvětlil.

Sobotka daňové návrhy ODS odmítl. "Já myslím, že ani není potřeba s tím plánem polemizovat, on samozřejmě v praxi nemůže fungovat. ODS vymyslela perpetuum mobile," reagoval. Vytkl ODS, že nemůže současně navrhovat snížení daní bohatým, zvýšení sociálních dávek "téměř každému", snížení zadlužování a vyrovnaný rozpočet v roce 2010 i přijetí eura ještě dřív, než to navrhuje ČSSD.

Sobotka zopakoval, že zavedení daňových změn ODS by znamenalo nárůst zadlužení o 180 miliard korun během jednoho roku. Topolánek naproti tomu hovořil o částce desetkrát nižší. Již ve třetím roce by podle něj systém vytvořil přebytek. Daňová reforma zahrnující rovnou daň podle něj povede k odstranění šedé ekonomiky, k vyšším investicím i k tomu, že víc lidí bude své příjmy zdaňovat v tuzemsku.

Daňovou kalkulačku představilo v minulosti například ministerstvo financí vedené Sobotkou. Od loňského května si mohli zájemci spočítat, jak se jim změní daně, pokud začne platit společné zdanění manželů a sleva na dítě. Od letošního června si mohou spočítat, jak se projeví daňové změny, které prosadila vládní koalice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK