Maloobchodní tržby v eurozóně v říjnu stouply o 0,4 procenta

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 5. prosince (ČTK) - Maloobchodní tržby v zemích Evropské měnové unie se v říjnu v meziročním srovnání zvýšily o 0,4 procenta, jejich růst však mírně zpomalil ze zářijových 0,5 procenta. Tržby stouply jak v obchodech s potravinami, tak v obchodech s nepotravinářským zbožím. V celé Evropské unii tržby meziročně stouply o 1,4 procenta po nárůstu o 1,2 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V meziměsíčním srovnání maloobchodní obrat v eurozóně stoupl o 0,5 procenta, v září naopak klesl o 0,9 procenta. Ve všech 25 zemích EU byly tržby meziměsíčně vyšší pouze o 0,2 procenta, v září se však snížily o 0,4 procenta.

Statistický úřad dodal, že tržby z prodeje potravin, nápojů a tabáku v eurozóně meziročně stouply o 0,3 procenta. V nepotravinářském sektoru se zvýšily o 0,4 procenta. V celé EU stouply tržby v obou oblastech o 1,3 procenta.

Z jednotlivých zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, vzrostl obrat maloobchodu proti říjnu 2004 nejvíce v Lotyšsku (21,6 procenta), Litvě (16,4 procenta) a na Slovensku (12,4 procenta). V Belgii naopak tržby klesly o dvě procenta, v Portugalsku o 0,8 procenta a ve Španělsku o 0,2 procenta, upřesnil Eurostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK