Kurz japonského jenu po schůzce G7 prudce klesá

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 5. prosince (ČTK) - Kurz japonského jenu na devizových trzích ve světě prudce klesá a vůči dolaru se ocitl na nejnižší úrovni za více než dva a půl roku. Měna tak reaguje na slova japonských činitelů, kteří na schůzce G7 uvedli, že pokles jenu není pro Japonsko problém.

Ve 12:00 SEČ se dolar vůči jenu prodával za 121,11 JPY a dále tak zpevnil z předchozích 120,69 JPY, kde byl v pátek. Jeho kurz je tak proti jenu nejvyšší od března 2003. Euro k jenu vystoupilo na 141,78 ze 141,08 JPY, zatímco dolar vůči euru mírně oslabil na 1,1705 z pátečního kurzu 1,1687 USD.

Kurz jenu se na víkendové schůzce G7 v Londýně nakonec nestal tématem diskusí. V pátek ale devizový trh reagoval na informační šum, který způsobila agentura Reuters. Ta uvedla, že se klesající kurz jenu stane tématem k diskusi. Odvolávala se přitom na slova amerického ministra financí Johna Snowa.

Kurz jenu v pátek po zprávě prudce zpevnil a vrátil se pod 121 JPY/USD. Změna kurzu byla tak prudká, že se ke zprávě vzápětí vyjádřilo americké ministerstvo financí. Jeho mluvčí přes oceán vzkázal, že ministr Snow se v Londýně k hodnotě jenu nevyjadřoval a nebude mít ani žádný komentář.

Na trhu se několik dnů spekuluje, že japonská centrální banka je poklesem kurzu jenu znepokojena. Investoři mají totiž zájem o více úročená aktiva a mnoho Japonců investuje raději v zahraničí. V Japonsku je základní úrok téměř na nule, nicméně poslední dobou se zvyšuje zájem o japonské akcie, což měnu podporuje.

"Myslím, že ta témata jsou pořád stejná: slabý jen a silný dolar," prohlásil šéf výzkumu ve finančním ústavu Mellon Bank Ian Gunner. Podle něj se bude kurz jenu ještě pár dnů snižovat, avšak dolar zůstane v oblibě do té doby, jak dlouho bude statistika dál ukazovat silný růst americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK