Škromach: Budou chybět pracovníci, lidé by měli pracovat déle

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. prosince (ČTK) - Na českém trhu práce bude za 20 až 30 let chybět kolem 300.000 až 400.000 pracovníků. I proto by lidé měli pracovat déle a do penze odcházet později. Novinářům to v Praze na tripartitním semináři o důchodové reformě řekl ministr práce Zdeněk Škromach. Mnohé firmy v Česku zatím ale o starší pracovníky příliš nestojí. Nutí je odcházet do penze dřív nebo místo opustit hned po dosažení důchodového věku.

S růstem penzijního věku na 65 let počítá i dohoda pětice parlamentních stran o podobě důchodového systému. Politici ji ale dosud nepodepsali. Neshodli se totiž na tom, od kdy by lidé měli v 65 letech do penze chodit. Znovu se k podpisu sejdou "v nejbližším týdnu či 14 dnech", řekl Škromach.

Zaměstnanost starších by podle ministra například měla zvýšit možnost lidí vyššího věku pracovat na zkrácený úvazek. Nutné je dbát i na sledování a potírání případné věkové diskriminace, míní ministr. Dodal, že nepříznivý obraz starších pracovníků by pak měla změnit pozitivní kampaň mezi zaměstnavateli.

Lidé vyššího věku jsou obvykle vnímáni jako nepřizpůsobiví, nevýkonní a neschopní pracovat s novými technologiemi. Podle Škromacha by se naopak měla podtrhnout jejich loajalita a zkušenosti. Programy na podporu zaměstnanosti osob nad 50 let by měl podpořit Evropský sociální fond. Ministr uvedl, že studie prokázaly i to, že věkově smíšené pracovní kolektivy podávají lepší výkon. "Kloubí se v nich větší odvaha a větší tah na branku s větší zkušeností. Nestačí být jen mladý a odvážný," dodal.

Podle ředitele Mezinárodní organizace práce pro Evropu a Střední Asii Friedricha Buttlera všechny země v Evropě zvyšování důchodového věku připravují, nebo ho již nastartovaly. V některých státech chodí lidé v 65 letech do penze již nyní. Růst věkové hranice musí být ale spojen s opatřeními na podporu zaměstnanosti, zdůraznil Buttler. "Je to jednoduchá rovnice. Čím více lidí zůstává v práci a přispívá do systému, tím méně lidí z něj musí být financováno," uvedl.

Vyšší zaměstnanost podle Buttlera zajistí nejen vyšší příjmy do soustavy, ale může i snížit odvody a udržet vyšší penze. Připomněl, že s oddálením důchodu nebudou lidé peníze od státu pobírat kratší dobu než dnes, protože lidský život se prodlužuje.

Penzijní systém zůstane bez dluhů ještě asi 15 až 20 let. Společnost ale stárne a výdaje na důchody porostou. Loni tvořili lidé nad 65 let asi 14 procent české společnosti, uvedl ministr. Doplnil, že v roce 2030 by jich podle odborných propočtů mělo být téměř 23 procent a kolem roku 2060 dokonce 31,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK