Americké akcie klesají opět kvůli obavám z drahých energií

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 5. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly, na trh se vrátily obavy z vysokých cen energií. Cena americké ropy dosáhla nejvyšší úrovně za téměř měsíc a na akciovém trhu zesílily obavy z nárůstu inflace.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,4 procenta na 10.834 bodů. Index trhu Nasdaq se v poledne snížil o 0,8 procenta na 2255,7 bodu.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) po delší době vystoupila nad 60 dolarů, kde byla naposledy začátkem listopadu. Za novým růstem stojí hlavně chladné počasí na severovýchodě USA.

Vysoké ceny energií snižují spotřebitelské výdaje a firemní zisky, a proto investory znepokojují. Americká ropa se zvýšila o 58 centů na 59,90 dolaru za barel, když v jednu chvíli vzrostla až na 60,26 dolaru.

Akcie strojírenské společnosti Caterpillar Inc. klesly o 1,3 procenta na 58,05 dolaru. Výrobce letadel Boeing Co. oslabil téměř o procento na 68,77 dolaru poté, co evropský rival Airbus podepsal čínskou zakázku za deset miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK