LN: Pokuty ÚOHS pomáhají snížit schodek státního rozpočtu

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vybral za loňský rok na pokutách zhruba 1,5 miliardy korun. Letošní čísla zatím nejsou přesně známa, předběžný odhad je ale o něco vyšší. Pro ministerstvo financí je však důležité, kolik z udělaných pokut už úřadu potrestané instituce zaplatily, protože z vybraných pokut snižuje schodek státního rozpočtu. Píšou to Lidové noviny.

"Sankce jsou jako neplánovaný příjem, se kterým nelze dopředu počítat, takzvaným nadrozpočtovým příjmem státního rozpočtu," uvedl Jaroslav Růžek z tiskového oddělení ministerstva financí. Podle něj však příjmy z pokut nemohou být použity na výdajové stránce. "Jsou ale součástí financí, které slouží ke snižování schodku státního rozpočtu," dodal.

Pokuty úřadu se pohybují řádově ve stovkách milionů. Například loni dostala pětice stavebních spořitelen pokutu 484 milionů korun za údajné dohody o zdražování služeb pro zákazníky. Podle posledních informací rozhodl úřad o snížení pokuty na 250 milionů korun. Českému Telecomu vyměřil ÚOHS letos v listopadu pokutu 205 milionů korun za to, že údajně bránil přechodu zákazníků ke konkurenci.

Na Telecom se úřad zaměřuje poměrně často. Za několik posledních let mu vyměřil šest pokut za zhruba 400 milionů korun. Podle informací LN už Telecom všechny pokuty kromě té poslední zaplatil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK