HN: Ministr Sobotka naléhá na dohodu s bankami

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí přerušilo jednání s Českou bankovní asociací o změnách v bankovním sektoru. Namísto toho teď vyjednává přímo s velkými bankami. K jejich dohodě by se přidaly další velké tuzemské banky. Výsledek jednání chce ministr Bohuslav Sobotka ve středu předložit vládě, která bude mít na programu jeho návrhy na zvýhodnění klientů bank. Píšou to Hospodářské noviny.

Sobotka dal minulou středu bankám jeden týden na přijetí některých návrhů formou společné dohody. O ni se neúspěšně několik měsíců snažil prostřednictvím bankovní asociace. "Diskuse s bankami průběžně běží, ale nemohu ji komentovat, protože jednání ještě neskončila. Stále však platí, že tuto středu dokončí vláda projednávání materiálu, a tak potřebujeme vědět, zdali je dohoda možná nebo ne," uvedl v pondělí náměstek ministra Tomáš Prouza.

Sobotka chce posílit ochranu klientů prosazením změn, které se týkají 28 oblastí. Jde například o zrušení některých poplatků, Část změn navrhuje prosadit zákonem, na většinu z nich by chtěl získat garanci bank, že je zavedou dobrovolně. Banky se podle HN obávají, aby se do zákona nedostalo ustanovení, které umožní ministerstvu zasahovat do bankovnictví bez konzultace s Českou národní bankou, například formou závazných vyhlášek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK