Americké akcie zahájily týden poklesem, oslabuje i dolar

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. prosince (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích v pondělí oslabovaly a v jejich poklesu se částečně odrážel obnovený růst cen ropy. Z toho důvodu klesaly akcie průmyslových firem a maloobchodních prodejců, zatímco akcie výrobců polovodičů oslabovaly kvůli obavám o zisky. Na devizovém trhu oslaboval kurz dolaru.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si odepsal 42,50 bodu a den uzavřel poklesem o 0,39 procenta na 10.835,01 bodu. Podobně index S&P 500 klesl o 0,24 procenta na 1262,08 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 15,73 bodu a obchodování zakončil se ztrátou 0,69 procenta na 2257,64 bodu.

Z báze hlavního indexu amerických blue chips nejvíce ztrácely emise Wal-Mart Stores a 3M. Investoři se obávají, že další růst cen ropy bude mít nepříznivé dopady na výdaje spotřebitelů a zvýší firmám náklady. To by mohlo pro podniky znamenat nižší zisk a zhoršení jejich finanční situace.

Z technologických firem se výrazně snížil kurz akcií Intel, který se ale předtím dostal na nejvyšší úroveň za rok a půl. I zde mají investoři obavy z nízkých zisků, přestože se čipy zatím prodávají bez problémů a ve velkých objemech.

"Objem tady sice je, ale ceny pochopitelně nejsou takové, jak bychom si představovali," řekl hlavní investiční analytik společnosti Ryan, Beck & Co Joseph Battipaglia. Akcie Intelu si odepsaly 1,9 procenta a uzavřely na 26,90 USD. Kvůli tomu index Nasdaq sestoupil z nejvyšší úrovně za čtyři a půl roku, na které byl na konci minulého týdne.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, který předtím téměř vytrvale zpevňoval vůči naprosté většině měn. Dolar měl ale v posledních dnech problém zdolat další technické úrovně, a řada obchodníků proto přistoupila k výběru zisků a prodeji dolarů. Mnohem více ale klesá japonský jen, který tak reaguje na sdělení, že Japoncům nízký kurz měny nevadí.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1790 USD a oslabil tak z předchozích 1,1714 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu vystoupil na 120,79 ze 120,51 JPY, a podobně euro k jenu zpevnilo na 142,45 z předchozího kurzu 141,20 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK