Japonské akcie kvůli technologickým firmám klesly, jen oslabil

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 6. prosince (ČTK) - Japonské akcie po pondělním růstu na pětileté maximum oslabily. Důvodem byly ztráty technologických společností, které investoři prodávali v obavách, že v předchozí seanci rostly příliš rychle. Hlavní index Nikkei ztratil 0,82 procenta a uzavřel na 15.423,38 bodu. Jen pokračoval v poklesu vůči ostatním měnám.

Analytici uvádějí, že trh rostl příliš rychle, ale ceny většiny titulů nejsou příliš vysoké vzhledem k očekávanému zvýšení zisků firem. Proto by oživení mohlo pokračovat.

Japonský jen opět propadal a dostal se na nové historické minimum k euru a mnohaleté minimum vůči dalším měnám. Důvodem je hlavně nízká výnosnost jenu vůči ostatním měnám, protože úrokové sazby v Japonsku jsou téměř na nule a nejspíš zde zůstanou i příští rok.

V závěru obchodování dolar k jenu mírně vzrostl na 120,95 JPY z pondělních newyorských 120,80 JPY. Euro k japonské měně stouplo na 142,60 JPY z předchozích 142,48 JPY, během dne se však vyšplhalo až na rekordních 142,74 JPY. K dolaru evropská měna zůstala téměř beze změny na 1,1790 USD.

Jen oslabil i proti dalším měnám. Vůči kanadskému dolaru byl nejníže za 13 let a k australskému dolaru se propadl na osmileté minimum. Britská libra vyrostla k jenu až na nejvyšší hodnotu za sedm let, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK