Agentura Fitch snížila rating Maďarska na stupeň BBB plus

06.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 6. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska na stupeň BBB plus. Doposud měla pro závazky Maďarska rating na stupni A minus, a ode dneška jej tedy posunula na spodní hranici investičního pásma.

"Snížení ratingu devizových závazků Maďarska odráží nepříznivé dopady trvale vysokých rozpočtových deficitů, které zvýšily veřejné a vnější dluhové zatížení," píše se ve zprávě, ze které citovala agentura Reuters.

Fitch zároveň přeřadila výhled ratingu z negativního na stabilní. V podobném rozsahu snížila také rating dlouhodobých závazků v místní měně, který je na stupni A minus proti předchozí známce A. Rating krátkodobých závazků zůstává na stupni F2.

Kurz forintu na zprávu zareagoval poklesem. Pár minut po zveřejnění zprávy k euru klesl na 252,50 z předchozích 251,60 HUF/EUR, což je hodnota, na které se dnes měna začala obchodovat. Výnosy dluhopisů naopak mírně vzrostly.

Pád forintu strhl i kurz koruny. Zatímco dopoledne česká měna nepatrně posilovala a vyčkávala na ekonomická data v následujících dnech, po snížení maďarského ratingu se propadla zhruba o šest haléřů na 28,94 Kč/EUR. Psychologická hranice 28,80 Kč/EUR, kterou mohla koruna podle expertů během následujících dní prolomit, se tak o něco vzdálila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK